Kozármisleny SE Kosárlabda Szakosztály

Imreh Ajtony 2018-19-es szakmai beszámolója U-16

A felkészülésünket a 2018/2019-es bajnoki szezonra 2018. szeptember 3-án kezdtük meg. Csapatlétszámunk 15 fő volt. Az edzéseken való részvételi arány enyhén szólva is igen ingadozó volt. Jellemzően játékosaim nem értesítették az edzőt és csapattársaikat sem hiányzásukról és annak miértjéről. 

Heti 4 edzéssel készültünk. Teremlehetőségeink véleményem szerint egy U16 os csapatnak nem egészen volt megfelelő, ismétlem, ha csak azt nézzük, hogy U16-os korosztályról beszélünk. Kozármislenyi iskola kisméretű tornatermét használtuk heti 2 alkalommal és Magyarszéken edzettünk (tökéletes minőségű teremben) heti 2 alkalommal. Ha abból a szempontból nézzük teremlehetőségeinket, hogy csapatom játékosainak többsége nem rendszeresen látogatta edzéseinket, azt gondolom, ilyen oldalról, tökéletes volt ez a 4 alkalom ezekben a termekben.

A szezon közben, szerencsére a kezdeti létszámunk igen csak megduzzadt. 20 feletti létszámot elérve. Teljesen kezdő és „profi” (Akadémiai rendszerből érkező játékosok érkeztek hozzánk). Az Ő érkezésük pozitív irányba mozdította el a felkészülésünket. A csapatból megváltunk olyan játékosoktól vagy maguk a játékosok váltak meg tőlünk, akik nem fértek bele az edzői illetve szakmai elképzeléseinkbe. Ennek apropóján a szezon közben kétszer is változatnunk kellett a szakmai stratégiánkon, ezzel a csapattal kapcsolatban.

Véleményem szerint a második változtatás hozta meg az eredményt.

A képzettebb játékosaink a felnőtt megye bajnokságban szereplő csapat edzéseit látogatták, míg azok a játékosok akik fejlődni és felzárkózni szerettek volna azok maradtak a szimpla kadett, U16-os csapatban. Edzéseinket innét már Tóth József Szakosztályvezetőnk is segítette edzőként.

Mindezen változtatások ellenére, csapatom fejlődése, őszintén megvallva, nem futotta be azt az ívet, amit edzőként elterveztem velük. Ez kizárólag az Én, nem pedig csak a játékosok hibája. Ezt a felelőséget, teljes mértékben magamra vállalom.  Nem voltam képes és nem is akartam változtatni az elveimen és azon az elképzelésen, amit a szezon előtt megfogalmaztam a csapattal kapcsolatban. Nem vettem időben észre, hogy ezek a játékosok többsége a játék és nem pedig az edzésmunka szeretetéért járnak edzésre. Ez nem baj. Ez az Én, edzői hibám, hogy nem alkalmazkodtam. Egy ilyen helyzetben az is hiba volt, hogy a heti 4 edzésből 2,5 edzésen tudtam részt venni, hiszen az U14-es csapatommal egy időben is voltak edzéseim. 

A szezon során az állandó a technikai képzésre szerettem volna nagy hangsúlyt fektetni.  Mindent az alapoktól kezdeni. Függetlenül attól, hogy a szezon elején még nem volt nagy különbség képzettségben a játékosok között. Amit a technikai képzésben elterveztem annak 20 maximum 30 százalékát tudtuk elvégezni.