Kozármisleny SE Kosárlabda Szakosztály

Beszámoló Fiba Europe U14 Get-Together programról

November első napjaiban Kaltenecker András ismét kezébe vette utazó bőröndjét és útra kelt, ezúttal Prága volt az úticél!
Természetesen most sem a pihenésé volt a főszerep, hanem az októberi Szövetségi edzőként történő kinevezéséhez kapcsolódó szakmai út volt a feladat.
Alábbiakban olvasható a többnapos konferencia beszámolója, kívánok még sok hasonló képzést, illetve hasznos tapasztalatszerzést, melyekből a hétköznapokban Kozármislenyi sportoló gyerekek is profitálhatnak!

"Beszámoló Fiba Europe U14 Get-Together programról 2019 Prága Csehország
November 1-2 között került sor Prágában a 2019-es Fiba U14 Get-Together Programra. Az első napon gyakorlati képzésben vettünk részt, melynek két fő témája volt, az első előadást Martin Kafka a Cseh Nemzeti Oktatási Intézet project Managere, korábbi rögbi játékos, és a Cseh rögbi válogatott korábbi vezető edzője tartotta. Az előadás témája a „kontaktusos képességek fejlesztése a magasabb szintű teljesítmény elérése érdekben” címet kapta, különböző sportágak (birkózás, rögbi, grundbirkózás stb..) ötvözetét mutatta be feladat sorok segítségével ötvözve a kosárlabda játék elemeivel. Például: 4-es csoportokat kellett kialakítani, ahol 1 játékosnak kellett véghajtani, 3 különböző elemet tolás, dobás, fordítás, majd, ha sikerült a labdát megszereznie az általa választott párral 2-2 elleni játékot játszhatott félpályára.

Második és harmadik előadást professzor Dr. Nenad Trunic Fecc oktató tartotta, első előadás a kosárlabda készségek és speciális fizikai felkészítés U14-korosztályba címet kapta, folytatva előző előadás gondolat menetét a bemelegítést szintén kontaktusban történő feladatokkal kezdte, majd kitért, hogy a korosztályban nem ajánlott külön kondicionáló edzéseket tartani, hanem a feladatokat a normál heti ritmusban az edzésekbe kell bele csempészni. Például 4-5 gát átugrása után történik a labdavezetés, fektetett dobás stb. Második előadása a „specifikus feladatok a döntéshozásban” címet viselte, ahol 1-0,-2-0, 2-1, 2-2, illetve 4-4 elleni szituációkat vett ki a jelen lévő edzők számára, olyan speciális szituációkat, amelyeket a minden napi edzésekbe be lehet illeszteni. Kiemelte, hogy a kiválasztás egyik legfontosabb lépcsőfoka a döntéshozatali képesség.

A második napon elméleti oktatást, képzést kaptunk három előadó váltotta egymást a szombati napon. Az első Zuzana Suzan Okleveles D.N.S. oktató volt, a témakör pedig a „Testtartás a kosárlabda játékosok mozgásának a titka” különböző videók és saját maga által végzett kutatások eredményeit tapasztalatait osztotta meg velünk. Különösen kitért a törzs stabilitásának fontosságára, mely a légzés folyamatával kezdődik, kifejezetten felhívta a figyelmünket, hogy magával a helyes légzés kialakításával milyen későbbi deformitásoktól óvhatjuk meg sportolóinkat. Ez után láthattunk több fajta videót, amik a már nem megfelelő testtartást képesek nagyon egyszerűen, de hatékonyan fejleszteni. A második előadást Michaela Vesalá tartotta Cseh Labdarugó Szövetség Szociális Programjának vezetője, a témakör pedig a „hogyan segítsünk a bajba jutott gyerekeknek”, felhívta a figyelmet a gyerekek egyéni családon belüli helyzetének fontosságára, illetve az edzők szerepére a csapaton belüli konfliktusok kezelésére.

A harmadik és negyedik előadást Aysm Altay mentál coach és FECC oktató tartotta. Mind a kettő a Pedagógia és Didaktika témakörbe tartozott. Az előadások különböző aspektusokból közelítették meg a modern korosztály problémáit a velük történő kommunikációt és munkát. Különösen kiemelete, hogy ezen korosztály számára a vizuális megközelítés kiemelten fontos. Illetve, hogy a személyiség típusok feltérképezésével, könnyebben tudunk kommunikálni és eredményre ösztökélni a sportolóinkat. 
A programot egy „kérdezz-felelek” típusú félóra zárta, ahol személyesen tehettük fel kérdéseinket, Aysm Altay asszonynak és Nenad Trunic professzor úrnak. Melyeket nagyon nyíltani és őszintén a legjobb tudásuk szerint meg is válaszoltak."
 

Tóth József - Szakosztályvezető
Kaltenecker András - Szakmai vezető